Invitație în grupul de susținere
Menopauza - a doua tinerețe
Și nu, nu este nicio glumă în acest titlu, ci un adevăr pe care încă nu știm cum să-l gestionăm, pentru că în societatea noastră este ca o stigmatizare să afirmăm că suntem la menopauză sau la premenopauză.
Multe femei cu care am lucrat de-a lungul anilor, cu diagnostic primit de anxietate, depresie sau burn-out, erau de fapt in premenopauza sau chiar menopauză, dar pentru că erau considerate prea tinere ori pentru că încă aveau ciclu regulat, au fost greșit diagnosticate și tratate.
Premenopauza este maestra deghizării pentru că se poate manifesta practic sub orice formă. Multe dintre noi simțim că s-a schimbat ceva, dar nu știm exact ce, e ca o senzație, o bănuială. Dar cert e faptul că încet, dar sigur parcă nu mai suntem noi, parcă ne transformăm și nu în altcineva mai bun.
Cel mai des, anxietatea și schimbările ușoare de dispoziție sunt frecvent printre primele simptome instalate. Ceea ce până acum nu-ți punea nicio problemă sau doar un ușor disconfort pe care îl gestionai, devine un motiv de îngrijorare, de exemplu susținutul unui proiect in fața echipei (doar ai făcut-o de nenumărate ori si nu a fost nicio problemă), condusul noaptea (păi, tu te-ai întors acasă de atâtea ori noaptea si nu ți-a fost teamă), sau faptul ca te enervează oricine îți intră în birou și-ți solicită un răspuns, sau copiii care trag de timp fie să meargă la culcare, fie să plece la școală (te trezești că țipi la ei și apoi iți pare rău, dar doar așa făceau și acum 3 luni și nu erai atât de iritată), sau partenerul care ți se pare atât de enervant sau plictisitor (dar el așa e de când v-ați cunoscut) și multe alte exemple de acest fel. Urmează depresia, toată lumea știe că nu e de glumit cu ea.
Dacă ai simptome ca:
- Bufeuri, senzația de căldură și transpirații inexplicabile, când toți ceilalți din încăpere stau confortabil și-și văd de treburile lor, iar ție iți vine să te dezbraci sau transpirații în zona sânilor sau zona inghinală, când tot ce-ți trece prin minte e să nu te faci de râs în fața colegilor sau transpirații masive nocture astfel că uzi patul și pijamaua o storci când o dai jos de pe tine
- Frisoane fără să ai febră sau să fii racită
- Anxietate
- Depresie, poate chiar diagnosticată si cu tratament activ
- Furie care te copleșește din senin, te destabilizează și chiar te sperie, atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău
- Palpitații, hipertensiune pentru care te duci și faci investigații și monitorizări la cardiolog
- Dureri articulare și musculare
- Piele uscată
- Coșuri ca la adolescența
- Mâncărimi ale pielii, fără să ai manifestări neaparat pe piele si dermatologul să fie tentat să te trimită la psihiatru
- Alergii pe care nu le-ai avut niciodată până acum sau sunt mult mai intense, dacă deja erai sensibilă
- Sângerări gingivale
- Lapsusuri
- Senzație de ceața pe creier, stări de confuzie
- Senzație de soc electric pe sub piele
- Căderea părului
- Ochi uscați
- Tinitus, adică zgomot în urechi
- Dureri de sâni
- Creștere în greutate, colaceii din jurul burții
- Oboseală indiferent de câte ore ai dormit
- Insomnie
- Schimbări bruște de dispoziție, te trezești ca începi să plângi în fața colegilor fără să ai o explicație pentru asta sau la o masă cu prietenii, vorbind despre lucruri nu neapărat tragice, iar ei nu înțeleg ce se întămpla cu tine, tu cea care erai puternică și îi ajutai pe toți ceilalți
- Infecții urinare frecvente
- Libido scăzut
- Menstruație neregulată
- Uscaciune vaginală
Dacă ai, draga mea, unele dintre aceste simptome, sper că nu pe toate, cel mai sigur ești în premenopauză, și e foarte important să-ți dai seama de acest lucru, astfel încât să știi ce ai de făcut pentru binele tău. Și cel mai important lucru este să știi că nu ești singură și nu trebuie să suferi în incertitudine, teamă și rușine cu toate acestea.
PERMITE-ȚI SĂ MERIȚI, DRAGA MEA FEMEIE!
Și dacă iți dorești să impărtașești din experiența ta, dacă vrei să asculți și alte femei în aceeași situație ca tine (să nu uităm că 51% din populația globului va trece prin această experiență la un moment dat în viața), te invit să vii în grupul nostru de suport, numit Menopauza – a doua tinerețe, grup care se va întâlni fizic o dată pe lună, în prima zi de luni a fiecărei luni (prima întâlnire ar fi pe 3 februarie 2025) în cabinetul de psihoterapie și unde ne vom susține una pe cealaltă, pentru că împreună suntem mai puternice.
O întâlnire va dura cca o oră și jumătate, vom fi 10-12 în grup, vor fi 2 grupuri, primul la ora 16.00 și al doilea la ora 18.00, cabinetul aflându-se în zona Universitate, București.